Ik ben Bart van der Schagt, bouwjaar 1953, woon in Maarssen en was werkzaam als dienstregelingplanner bij NS/Reizigers.

Fotograferen doe ik vanaf mijn 15e jaar. Mijn interesse ligt voornamelijk in het buitengebeuren: natuur en landschap in de ruime zin van het woord. Ook al gaat mijn voorkeur uit naar het (verstilde) landschap en de wereld van de fungi (paddenstoelen, schimmels en aanverwante zaken), ik ben niet ergens echt in gespecialiseerd. Waar ik mij wel in “gespecialiseerd” heb, is het met veel plezier uitoefenen van de fotografie als een “ambachtelijk vak”.

Met de nodige kennis (fotovakschool en vervolgopleidingen), mijn professionele apparatuur en  werkwijze tracht ik zoveel mogelijk datgene uit mijn onderwerpen vast te leggen wat mij beroert en waar ik anderen deelgenoot van wil maken.

Mijn voormalige vroeg/latedienstbaan bij de NS heb ik een jaar of vijftien goed kunnen combineren met de functie van freelance natuurfotograaf en beeldredacteur voor opdrachtgevers en uitgevers van aan natuur en landschap gerelateerde publicaties. De laatste jaren heb ik mij met hart en ziel toegelegd op het uitzetten van wandelroutes: de Groene Wissels.

De fotografische uitrusting heeft de volgende "evolutie" gekend: Lubitel, Yashica Mat, Rolleiflex, Pentax- ME, MX, Super A
en LX, Mamiya C330, Bronica ETRSi, Hasselblad 500CM en ELM, Nikon FA + F3 + F100 + D70 + D200 + D300.

De laatste jaren heb ik mij natuurlijk verdiept in de digitale fotografie en werk tegenwoordig met een Sony RX10 camera. Lichtmeten doe ik met een Sekonic L508 belichtingsmeter met eventueel een grijskaart. Het liefst werk ik vanaf een statief, een Manfrotto fiber-carbon. Ik maak regelmatig gebruik van reflectieschermen en andere hulpmiddelen om mijn doel te verwezenlijken. Met wandelingen gaat een Sony NEX-7 digitale systeemcompactcamera met enkele Carl Zeiss lenzen mee.

De diascanner is een Epson Perfection 4990 Photo. Archiveren van al het digitale beeldmateriaal doe ik met ACDseePro. Het “bewerken” van mijn digitale opnamen ligt mij niet zo. Ik ben toch veel liever buiten dan dat ik uren aan het beeldbewerken ben. Wel maak ik vanwege de hoge kwaliteit en correctiemogelijkheden alle opnamen in RAW-formaat en ontwikkel/converteer de ruwe beelddata met Adobe Lightroom, met naast het Wacom tekentablet de boeken van Johan W. Elzenga.

Mijn pc is een opgefokte standaard Asus-machine en mijn monitor een Eizo grafisch scherm, gekalibreerd met de Spyder
hard- en software. Met meerdaagse trips gaat vaak een Samsung tablet mee voor opslag en (pré)viewing.
De hele fotohandel zit in een Lowe (foto)rugzak en wordt gedragen door een ijzersterke rug van gewapend vlees.
Verplaatsen doe ik mij met het openbaarvervoer, de fiets en de benenwagen.

 

                               Voor mijn wandelfotografiewebsite gaat u naar hier.